Den ultimative guide til at vælge den rigtige seng til din hund
News

Den ultimative guide til at vælge den rigtige seng til din hund

Hvordan vælger du den rigtige hundeseng til din hund?

Akkurat som hos os mennesker, er søvn også ekstremt vigtigt for din hunds helbred og velbefindende. Det er derfor vigtigt at finde den optimale seng til din hund. Hunde bruger mange timer i deres seng hver dag, formentlig også en del flere timer end vi mennesker bruger i vores senge, og derfor er en hundeseng meget mere end blot en seng. Din hund har brug for et sted der dens eget, hvor den kan trække sig for at hvile sig, putte eller sove. At sørge for at din hund har den rigtige hundeseng er således en investering i din hunds trivsel, velbefindende og helbred.

Forskellige senge til forskellige hunde

Alle hunde er forskellige og har derfor forskellige behov. Der er forskellige faktorer du bør være opmærksom på, når du står over for at skulle investere i en ny seng til din hund. Det første man som hundeejer skal tage stilling til er, hvilket sovemønster ens hund har.

Sover din hund som regel liggende helt udstrakt eller vendt på siden, bør du overveje at vælge en seng uden kanter eller en hundemadras. Derved sikrer du, at din hund kan ligge helt som den har lyst til, uden at der er kanter eller andet der begrænser dens sovestilling. 

Sover din hund krøllet sammen, bør du overveje en oval seng, som f.eks. en donutseng. Disse senge er særligt gode til nervøse hunde og hunde med angst, da behovet for tryghed i disse tilfælde kan være stort. En donutseng kan netop hjælpe med at give din hund denne tryghed, da sengen er udformet med omringende sider, og berøringen fra sengens vægge vil hjælpe med at give din hund den ro den har brug for,

Hvis din hund oftest sover på ryggen, betyder dette at din hund føler sig enormt tryg, da hunde ikke vil sove med blottet mave og som følge heraf være sårbare, med mindre den er helt sikker på at du som flokkens leder beskytter den! Har du en hund der sover på ryggen, kan du vælge alle former for senge, så længe den er stor nok i størrelsen til at din hund kan ligge komfortabelt i den. Du bør dog stadig overveje materiale, sengens støtte og andet, som vil blive gennemgået nedenunder.

Hvilken størrelse seng skal jeg vælge?

For alle senge gælder, at du med fordel kan vælge en seng der passer hundens størrelse nøjagtig, eller er en lille smule større end din hund. En seng kan nemlig også blive for stor for nogen hunde, især hvis de har brug for ekstra tryghed ved at føle sig ”omringet” af sengen. Husk også altid at kigge på målene for sengen, da størrelser kan variere meget fra mærke til mærke. Du kan derfor ikke blot regne med at din hund kan passe en størrelse ”Large”, selv om dens nuværende seng er denne størrelse.

Ortopædisk korrekte senge

Mange hunde, og i særdeleshed de større racer, kan have problemer med ledsmerter, og det kan derfor være en fordel at vælge en ortopædisk hundeseng med ”memory foam”, som sikrer optimal støtte til hunden når den ligger i sengen. Memory foam er udviklet sådan at skummet reagerer på kropstemperatur og herefter blødgøres, hvorefter det former sig efter din hunds krop, og desuden aflaster trykket fra din hunds kropsvægt. En seng med memory foam sikrer således både aflastning for hvirvelsøjle og led, støtte til hovedet samt en afslappende og beroligende søvn for din hund. Ortopædiske senge er også ideelle for ældre hunde, da de sikrer en søvn uden smerter.

Hvad med hvalpe?

For hundehvalpe gælder som udgangspunkt de samme retningslinjer som for voksne hunde, det er dog et personligt valg om man vil købe en seng der passer hvalpen her og nu men som så skal skiftes ud når din hvalp bliver større, eller om du vil købe en større seng til dem som den kan have i længere tid. Der er dog et par vigtige ting at have i baghovedet, når du står over for at skulle vælge en god hundeseng til din hvalp.

Først og fremmest elsker hvalpe at ligge blødt og at ”rode rundt” i deres senge, hvorfor senge der til en vis grad omslutter dem eller på anden vis kan stimulere dem ofte er et hit. Du kan også opnå denne effekt i en lidt større seng, ved at udstyre den med puder eller andet hyggeligt og blødt tilbehør. Det er dog i denne forbindelse vigtigt at du er opmærksom på din hundehvalp hvis den begynder at bide i seng eller tilbehør, da den ellers risikerer at indtage materialer der ikke er beregnet til at kunne spises. Derudover er det aldrig for tidligt at lære din hvalp, at ting ikke skal ødelægges. Husk dog at hvalpes tænder ofte klør, og at du derfor bør fjerne tilbehør, legetøj og andet når du ikke har hvalpen under opsyn.

Sidst men ikke mindst, bør du vælge en vaskbar hundekurv i et materiale, som er nemt at rengøre, og som f.eks. er coatet med teknologi der gør at pletter, fugt og lugt ikke sætter sig. En hvalp er en baby, og uheld vil formentlig ske – derfor er dette i vores mening et must i en enhver seng der skal bruges af din hundehvalp.

Hvilket materiale skal min hundeseng være lavet af?

Hvilket materiale som din hunds seng skal være lavet af er individuelt for din hund, og afhænger af din hunds præferencer. Som også beskrevet ovenfor, er der flere alternativer, men vi anbefaler hos FurryFriends altid at vælge en seng i et slidstærkt materiale der kan vaskes. Velvære er nemlig ikke kun materiale og fyld, men også at have en ren seng. Vores hunde er meget ude og foruden beskidte poter, så slæber de generelt lidt af hvert hjem i deres seng, Hvis man har en aktiv hund eller en hund med længere pels kan det derfor være en god ide med en seng der er coatet med beskyttende materialer som f.eks. teflon, som gør sengen nemmere at holde ren.

Hvilket materiale som din hunds seng skal være lavet af, er individuelt for din hund, og afhænger af din hunds præferencer. Som også beskrevet ovenfor, er der flere alternativer, men vi anbefaler hos FurryFriends altid at vælge en seng i et slidstærkt materiale der kan vaskes. Velvære er nemlig ikke kun materiale og fyld, men også at have en ren seng. Vores hunde er meget ude og foruden beskidte poter, så slæber de generelt lidt af hvert hjem i deres seng, Hvis man har en aktiv hund eller en hund med længere pels kan det derfor være en god ide med en seng der er coatet med beskyttende materialer som f.eks. teflon, som gør sengen nemmere at holde ren.

De 4 mest almindelige materialer til hundesenge er stof, kunststof, plysmateriale og plastik.

Fordelen ved en hundeseng i stofmateriale er, at materialet er blødt og behageligt for din hund, og samtidig er godt til at holde på varmen fra din hund. Derudover er senge af stof ofte vaskbare, så du kan lyne betrækket af og vaske det i vaskemaskinen. Dette øger hundesengens hygiejne og mindsker lugtgener.

Kunststof som f.eks. nylon er et andet meget populært materiale til hundesenge, og der er akkurat som ved hundesenge lavet af almindeligt stof ofte mulighed for at lyne betrækket af og vaske dette i vaskemaskinen. Derudover er kunststofmaterialer som nylon nemme at rengøre, da materialets overflade gør at du kan foretage en overfladisk rengøring og aftørring med en fugtig klud. Kunststofmateriale er desuden blødt og behageligt for din hund at ligge i, og tilpasser sig til en vis grad din hunds krop når den ligger i sengen. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at kunststofmaterialer ikke holder lige så godt på varmen som rigtigt stof, hvilket bør haves i mente hvis du ikke bor et sted med gulvvarme, eller hvor der kan blive koldt om natten.

Plysmateriale er et yderst populært materiale til hunde, og kan bedst sammenlignes med at iføre sig en behagelig fleecesweater for os mennesker. Materialet er godt til at holde på varmen, og utroligt blødt, lækkert og behageligt for din hund at ligge i. Da plysmateriale godt kan have en tendens til at samle skidt, er det dog vigtigt hvis du vælger en seng i dette materiale at du sørger for at vælge en hundeseng med et betræk der kan vaskes, og at du sørger for at gøre dette lidt oftere end ved andre typer af materialer.

Sidst men ikke mindst er plastik også et ofte brugt materiale til hundesenge. Fordelen ved at vælge en plastikseng er den er yderst nem at rengøre og at holde, hvorfor en seng lavet af et plastikmateriale er et hygiejnisk valg. Det skal dog bemærkes at en hundeseng lavet af plastikmateriale ofte ikke er de mest behagelige senge, og det derfor ofte er nødvendigt at udstyre sengen med puder, tæpper, betræk og andet, for at give din hund et behagelig seng. Hos FurryFriends anbefaler vi som udgangspunkt ikke senge lavet af plastikmateriale, da vi føler at der findes andre og bedre alternativer, og da du ved at vælge en seng i et bedre materiale for din hund der er coatet med f.eks. teflon, opnår de samme fordele vedrørende hygiejnen som du får ved at vælge en plastikseng.

Afslutningsvis skal det igen siges, at vi hos FurryFriends anbefaler at kigge på køb af en ny seng til din hund som en investering i din hunds velbefindende og trivsel, og at du derfor ikke går på kompromis med hverken kvalitet, materialer, støtte eller andet. Din hund kommer til at tilbringe rigtig meget tid i sin seng, og det er derfor vigtigt at den har alle de egenskaber som vi har nævnt i denne artikel. Vi håber at du ved at læse med er blevet klogere på, hvilken type af hundeseng du skal vælge til din hund.

Forrige
FurryFriends store guide til at vælge den rigtige katteseng eller hule
Næste
Vigtigt - Sådan sikrer du din hund (og dig) på de mørke gåture